RezBuild-blokka, ventilasjonsmåling utført

Som nevnt i tidligere innlegg har vi nå hatt befaring i tre ulike leiligheter fra Lavenergisystemer AS der de har målt ventilasjonen.

Styrets representanter har samtidig talt med beboerne i de aktuelle leilighetene og fått en bedre forståelse for deres situasjon.

Det er noen ting vi kan se med en gang:

  1. Det er behov for et jevnt uttrekk med viften på loftet. Denne har nå vært slått ned til minimum de siste tre dagene og det er for lavt; selv om Lunos kan gjøre det levelig i oppholdsrom, trengs det bedre ventilasjon på bad, toalett og kjøkken.
  2. Lunos har fungert bra i flere leiligheter; i noen sågar uten forsøk på å gjenvinne varmen.

De neste stegene:

Lavenergisystemer lager en rapport basert på målingene i dag. Denne går til styret og til prosjektet.

Vi bestiller hos Kanalrens at de skruer (en smule) opp for viften på loftet. Hvor mye avhenger av rapporten nevnt over. Om nødvendig installeres nødvendige tidsavgrensninger for høyere hastighet omkring tidspunkt der mange lager mat eller dusjer. 

Hva kan vi som beboere gjøre når det blir skikkelig kalt?

Lunos er laget slik at den skal kunne varme opp uteluft som er -20 grader til +10 grader som en del av vanlig funksjon. Men 10 grader føles uansett som kaldt i et rom der det er 25 grader fra før. Da kan man for eksempel lukke spjeldet på Lunos slik at det er stengt nederst, men en smule åpent oppe; det vil medføre at den kjølige luften blandes bedre med den varme inneluften når den «tar en omvei» opp under taket.

Styret ser samtidig etter mer permanente løsninger på dette.

Det er i praksis ikke mulig å lage en løsning der alle veggene er tette samtidig med at man ønsker å ha utsuging gjennom taket. Da vil det gå som med en capri-sonne; den blir mast flat av luften utenfor når man suger ut innholdet. Derfor må det komme luft inn noen steder for at utsugingen på badet og toalettet skal fungere.

Målet er at Lunos skal levere slik luft, lett oppvarmet, i stedet for med den samme rå kulde som er ute. Det samme skjedde med de gamle spaltevinduer; de sugde inn masse kald luft via spalten direkte i leiligheten. Og selv hvis man stengte dem, var de ikke tette. Det var bare ikke så lett å merke at det kom så kald luft der, for den falt jo uansett ned over det kalde vinduet. Nå kommer den ved siden av, og da blir det tydelig for alle.

Værutsikten sier at det skal bli veldig kaldt frem mot jul. Vi vil gjøre alt vi kan for at det blir en god og varm jul inne for alle beboere i Bertramjordet.